понеделник, 17 януари 2011 г.

Домашен хляб

  • 2 ч. ч. топла вода
  • 1 пакетче от 11 гр. + 1 ч. л. суха мая
  • 2 ч. л. сол
  • 4 с. л. захар
  • 2 с. л. олио
  • приблизително 6 ч. ч. брашно

Водата леко се затопля и в нея се разтваря маята. Изсипва се в дълбока купа и се прибавят солта, захарта и олиото. Разбърква се добре. Добавя се брашното (чаша по чаша) и се бърка, а накрая меси, докато се получи меко, не лепнещо тесто. Важно е тестото да е меко, но да не лепне. Разделя се на 2 равни топки и се оставя да почине за около 15 минути. Върху леко набрашнен плот, всяка топка се разточва леко, така че да се получи нещо като елипса или кръг. Кората се навива, във форма на дълга франзела (която ще се побере в тавата) и краищата се подгъват навътре. Отгоре се правят прорези с нож. Поставя се в добре намаслена тавичка и се оставя да втаса за около 30 мин или докато удвои обема си. Същото се прави и с другата топка от тестото. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20 – 30 минути.

Двата хляба спокойно се събират в една по – голяма тавичка.

Хлябът се оставя да поистине около 30 минути в тавичката.

---
За да съм вярна на идеята за здравословно хранене - използвайте пълнозърнесто брашно :)

Източник:
http://kulinarnimisli.wordpress.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар