понеделник, 17 януари 2011 г.

Домашна боза

5 л вода
2 чаши брашно (пшенично, овесено, ечемичено или от просо - последното е не съдържа глутен)
2 чаши захар
1 чаена чаша боза със захар или специално приготвена закваска

Брашното се запича в сух тиган, като се бърка през цялото време, за да не загори.

Препеченото брашно се прехвърля в голяма тенджера и се охлажда.

Към него се добавя малко хладка вода и се разбърква до хомогенна смес.

Добавят се останалата вода и захарта и сместа се слага да се вари.

След като поври 5-6 минути (през цялото време се бърка, за да не залепне за дъното на тенджерата), се оттегля от огъня.

Оставя се да се охлади и към сместа се добавя една ч.ч. боза, останала от предния път или една ч.ч. закваска за боза.

Бозата се оставя на топло, за да ферментира. Готова е след 2-3 дена. Тогава се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.

Изпива се всичко, без 1 ч.ч., моято ще остане за следващата доза.


Закваска:
1 ч.ч. вода
1 с.л. захар
2 с.л. препечено брашно

Всичко се разбърква, пресипва се в буркан, покрива се с кърпа и се оставя да ферментира за 2-3 дена, като от време на време се разклаща.

Бозата има слабително действие, подпомага и производството на кърма.

Източник: http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=27&t=3689

Няма коментари:

Публикуване на коментар