Този блог е за полезната храна - полезна според моите представи. Не съм лекар, не съм диетолог, мненията, изразени в този блог не са професионални.
Според всичко, което съм изчела и опитала, съм стигнала до следното трудно изпълнимо пожелание:
Голяма част от храната е добре да бъде термично необработена.1/3 от дневната дажба да бъде от плодове и зеленчуци.
Плодовете и зеленчуците трябва да бъдат типичните за сезона. Иначе рискуваме да консумираме всички онези елексири за бързорастящи парникови причудливости.
Да не забравяме консумацията на бобови храни.
Пълнозърнести храни.
Ядки.
По-рядко месо (както са се хранели нашите баби и дядовци). Никакви колбаси, тъй като купените колбаси са пълни с консерванти, оцветители, овкусители, безобразни количества сол, заместващи продукти (например соя вместо месо). Последно прочетох, че пушените меса се правели с формалдехид!
Да не се прекалява с млечните продукти. Едно време всички ни заставяха да си изпием млякото. Към днешна дата вече не е тайна за никого, че млякото не е предвидено да се преработва от човешки същества, още по-малко от такива над три годишна възраст. Да не навлизам в подробности...
Добре е, ако по-често спазваме правилата за разделно хранене - т.е. само едно концентрирано ястие наведнъж.
Харесвам тези правила, но трудно ги спазвам. От дете съм свикната на месо, месо, месо... Сладкиши, кремове с краве мляко, сладка и захари... Трудно ям прясна храна. Рецептите в антуража ми са в този дух. За това реших да направя този блог, да събера най-добрите идеи и да се подсещам за вкусните неща, които биха били добри и за организма ни.
Много ще се радвам, ако и вие добавяте рецепти! Давайте идеи, коментирайте, пишете, но не забравяйте, че не съм нито лекар, нито диетолог, нито префинен кулинар. :)